Γονείς vs Παππούδες: 10 μεγάλες διαφορές!

Γονείς vs Παππούδες: 10 μεγάλες διαφορές!

Γονείς vs Παππούδες: 10 μεγάλες διαφορές!

Ο παππούς και η γιαγιά είναι δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή κάθε παιδιού. Οι παππούδες μπορούν να προσφέρουν σε ένα παιδί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, συντροφιά, καθοδήγηση και σύνδεση με τις ρίζες και την ιστορία της οικογένειας. Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η σχέση των γονιών, των παππούδων και των παιδιών θέλει δουλειά για να πετύχει και να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία.

 

Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα σχετισθεί ένα παιδί με τους παππούδες του σε σχέση με τους γονείς του και το κλειδί είναι οι ενήλικες, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν διαφορετικά το παιδί, να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος του καθενός στο μεγάλωμα του παιδιού.

 

Παρακάτω, αναλύονται 10 διαφορές στον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδράσουν οι παππούδες σε σύγκριση με τους γονείς:

 

● «Τακτοποίησε το δωμάτιο σου» vs «Έλα να κάνουμε μια κρυψώνα με τα στρώματα σου»

Οι γονείς, όπως είναι φυσικό, ζητούν από το παιδί τους να φροντίζει τον προσωπικό του χώρο και να τον σέβεται. Από την άλλη, το παιδί μαζί με τους παππούδες, πάντα βρίσκει τρόπο να κάνουν το σπίτι άνω κάτω, είτε μετατρέποντας το υπνοδωμάτιο σε διαστημικό σταθμό, είτε κάνοντας μαγαζάκι με τα πετσετάκια της γιαγιάς!

● «Γλυκά με μέτρο» vs «Μετράω τα ξυλάκια από τα παγωτά»

Το παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία για τη ζημιά που μπορεί να συμβεί στα δόντια του από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και οι γονείς είναι πολύ προσεκτικοί με το πότε και πόσο θα εκτεθεί το παιδί τους σε γλυκά. Οι παππούδες όμως, γνωρίζουν πως μεγαλύτερη απόλαυση από το να μετράς ξυλάκια από παγωτό μαζί με το εγγόνι σου, δεν υπάρχει!

● «Οι γονείς σκέφτονται σαν μεγάλοι» vs «Οι παππούδες σκέφτονται σαν παιδιά»

Οι γονείς, έχοντας το βάρος της σωστής διαπαιδαγώγησης του παιδιού τους, σκέφτονται συνεχώς πώς κάθε τι θα επηρεάσει τη ζωή του παιδιού. Οι παππούδες όμως, θέλοντας να νιώσουν όσο πιο κοντά μπορούν με το εγγόνι τους, πολλές φορές σκέφτονται και πράττουν όπως τα μικρά παιδιά.

● «Περιορισμένος χρόνος» vs «Άπλετος χρόνος»

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά για τους γονείς που καλούνται να βγάλουν τα προς το ζην για την οικογένειά τους με αποτέλεσμα ο χρόνος που περνάνε με το παιδί τους να είναι πολύ περιορισμένος. Η σύνταξη όμως και ο ελεύθερος χρόνος των παππούδων, τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν το εγγόνι τους αρκετά καθώς και να περνούν περισσότερες στιγμές μαζί του.

● «Πες μου τι έγινε, δεν έχω όλη τη μέρα» vs «Έλα να μου πεις πως πέρασες τη μέρα σου»

Οι παππούδες, απολαμβάνουν να μαθαίνουν τα νέα του εγγονιού τους, δεδομένου ότι δεν το βλέπουν τόσο συχνά και θέλουν στην κυριολεξία να ρουφήξουν κάθε πληροφορία από τη ζωή του. Οι γονείς όμως, έχοντας και την πολυτέλεια της συμβίωσης, συνήθως θέλουν να μάθουν τα βασικά, αν το παιδί έφαγε, διάβασε, είναι καθαρό κ.λπ.

● «Όρια και κανόνες» vs «Έλα μωρέ, παιδί είναι»

Μέρος του ρόλου των παππούδων είναι να κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους. Αν αυτό που ζητάει το εγγόνι, δεν είναι υπερβολικά παράλογο, οι παππούδες μηχανεύονται ότι μπορούν ώστε να δουν το εγγόνι τους ικανοποιημένο, τη στιγμή που οι γονείς, οφείλουν να διδάξουν στο παιδί τους τι είναι οι κανόνες, πως υπάρχουν για να είναι τα παιδιά ασφαλή και πως το όριο σημαίνει νοιάξιμο.

● «Πρόχειρο φαγητό» vs «Παραδοσιακό φαγητό»

Το φαγητό στο σπίτι των παππούδων είναι από μόνο του μια εμπειρία. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις χαράσσονται για πάντα στο μυαλό του παιδιού και κρατούν μια σημαντική θέση στην καρδιά του μεγαλώνοντας. Τραχανάς, βανίλια υποβρύχιο, αγαπημένο γλυκό στο ψυγείο, ψημένα κάστανα. Ότι κι αν είναι, οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους δεν θα στερηθεί τίποτα.

● «Σπίτι, σχολείο, δουλειά και πίσω» vs «Κήπος, πικ νικ, βόλτες και πάρκο»

Οι γονείς αναλαμβάνουν τη ρουτίνα του παιδιού στην καθημερινότητά του, από το σχολείο και το φροντιστήριο μέχρι τα ιατρικά ραντεβού. Οι παππούδες όμως, προσπαθούν κάθε στιγμή να είναι μοναδική, γι’ αυτό και φροντίζουν να προσφέρουν στο εγγόνι τους πολλαπλά ερεθίσματα από διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως βόλτες σε πάρκα, κήπους, εκδρομές.

● «Οι γονείς μιλάνε» vs «Οι παππούδες ακούνε»

Ο διάλογος που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι ο πυλώνας κάθε υγιούς επικοινωνίας. Πολλές φορές όμως, οι γονείς παρασύρονται και περισσότερο μιλάνε, παρά ακούνε. Οι παππούδες όμως, πάντα έχουν ένα αυτί για να ακούσουν οτιδήποτε έχει να τους πει το εγγόνι τους, έστω και για εκατομμυριοστή φορά.

● «Θα το κάνουμε αύριο» vs «Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το τώρα»

Οι παππούδες, έχουν ζήσει τις καλύτερες τους στιγμές. Πολύ συχνά, αναπολούν τη ζωή τους και γνωρίζουν πως πρέπει να αρπάξουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να ζήσουν ξανά έντονα. Οι γονείς όμως, μεγαλώνοντας μαζί με το παιδί τους, συχνά θα προτιμήσουν να ξεκουραστούν, να πάρουν λίγο προσωπικό χρόνο για να ηρεμήσουν από μια δύσκολη μέρα, με αποτέλεσμα να αναβάλλουν μια στιγμή με το παιδί τους για αργότερα.

 

Παρ’ όλες τις διαφορές όμως, τόσο οι γονείς, όσο και οι παππούδες ενδιαφέρονται για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο καθένας από το ρόλο του φροντίζει για αυτό. Οι παππούδες έχουν σίγουρα πολλά να προσφέρουν στα εγγόνια τους, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ακολουθούν κάποιους αυτονόητους κανόνες.

 

Πολύ συχνά η καθημερινή συνύπαρξη καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια και ασαφείς τους ρόλους. Η συμβολή των παππούδων στο μεγάλωμα των εγγονιών τους μπορεί να είναι τεράστια, ιδίως όταν βοηθούν στην ανατροφή και τη φύλαξή τους. Ωστόσο θα πρέπει να είναι σαφές ότι την πρωταρχική ευθύνη των παιδιών την έχουν οι γονείς τους.


«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση
sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».

 

19/7/2016

Click And Donate Χαμόγελο Του Παιδιού